lauantai 13. syyskuuta 2014

Nettitilaaminen on sallittua!

Reittausblogissa eilen julkaistu teksi kertoo sen tyhjentävästi. Nettitilaaminen on sallittua ja Tulli yrittää sumuttaa tavallista kuluttajaa silmään.

Kyseinen teksti löytyy siis Reittausblogista, mutta laitetaan se selvyyden vuoksi tähänkin, jos teksti ei ole tuttu:

VAPAUDEN MANIFESTI: 

Alkoholin nettiostaminen herättää jatkuvaa hämmennystä. Asiaa ei auta yksittäiset asiaa selittävät kirjoittelijat, jotka iloisesti sotkevat erilaisia tulkintoja vuosien varrelta. Asiaa haittaavat myös yksittäiset pääsääntöisesti Virossa toimivat yritykset, jotka pyrkivät luomaan nettipalstoilla tulkintaa joka tukee heidän liiketoimintaansa. Tulli on hämmennyksen aiheuttajana myös aktiivinen osapuoli. Tulli muutti verkkosivujaan ja "ohjeistustaan" 22.8.2014 siten, että viittaavat Valviran tulkintoihin alkoholin nettiostamisesta. Näiden ohjeiden mukaan kansalaisten on pakko järjestää kuljetus itse, jotta joutuvat myös vastuuseen valmisteveroista.

Lehdistö taas toistaa Tullin, STM:n ja Ehyt ry:n näkemyksiä. Seuraavassa faktaa ja taustatietoja:

1. Alkoholin etämyynti Suomeen on sallittu. Etämyynnissä myyjä järjestää kuljetuksen, eli maksat tuotteet ja kuljetuksen myyjälle. Eli siis tyypillinen verkkokaupan ostoprosessi kuljetuksineen. Etämyynti monopolisoidussa maassa on testattu EU-tuomioistuimessa ns. Rosengren-tapauksessa (EU-tuomioistuimen päätös C-170/04), jonka mukaan alkoholin etämyynti on sallittua ja asiaa tulee tarkastella Sopimuksen Euroopan unionin toiminnan 34 Artiklan mukaan (SEUT 34), joka koskee tavaroiden vapaata liikkuvuutta.

2. Valmisteverovelvollisuus etämyynnissä (jolloin myyjä järjestää kuljetuksen) on myyjällä. Tämä on todettu yksiselitteisesti Valmisteverolaissa (79 § Etämyynti): "Etämyyjä on verovelvollinen." Yleensä keskusteluissa väitetään, että ostaja on myös vastuussa veroista, mutta tässä sotketaan ennen Rosengren-päätöstä ollut aika, jolloin etämyynti katsottiin kielletyksi ja ostajan piti järjestää kuljetus. Valmisteverolaki ei tunne mahdollisuutta kerätä veroa muulta kuin myyjältä etämyynnissä. Valmisteverolaki löytyy täältä: http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2010/20100182

3. Valviran ohjeistus on vanhentunut ja ohjeistaa yksityishenkilöistä järjestämään kuljetuksen itse (jolloin ostaja on verovelvollinen). Valvira ei ole korjannut 17.3.2010 päivittämäänsä ohjetta maahantuonnista, mikä itsessään on kansalaisten harhaanjohtamista, koska etämyyntimahdollisuutta ei tunnusteta. Yksityishenkilön maahantuontia koskeva ohje "Alkoholijuomien tilaaminen ja maahantuonti" löytyy täältä: http://www.valvira.fi/files/tiedostot/a/l/Alkoholijuomien%20nettikauppa_ohje.pdf (huom! ohje on siis virheellinen!)

4. Tulli välttelee tietoisesti ja jopa harhaanjohtavasti alkoholin etäostamisen neuvontaa. Kun Tullin verkkosivuja selailee etusivulta lähtien, päätyy väistämättä seuraavalle sivulle: http://www.tulli.fi/fi/yksityisille/matkailijat_muuttajat/alkoholi_tupakka/alkoholin_tilaaminen_netista.jsp Tämä sivu on päivitetty 22.8.2014 siten, että Tulli viittaa Valviran virheelliseen ohjeistukseen. Etämyyntiin ei enää viitata, vaan väitetään tilaajan joutuvan noudattamaan "tuontiedellytyksiä", jotka ovat kohdassa 3 esitetyssä ohjeessa. Tulli ei ole kuitenkaan poistanut kesäkuussa 2014 päivittämäänsä asiakasohjetta "Ostaisinko Internet-kaupasta - ohje tavaraa tilaavalle yksityishenkilölle", jossa kerrotaan etämyynti varsin selkeästi: http://www.tulli.fi/fi/suomen_tulli/julkaisut_ja_esitteet/asiakasohjeet/ostaminen_ulkomailta/index.jsphttp://www.tulli.fi/fi/suomen_tulli/julkaisut_ja_esitteet/asiakasohjeet/ostaminen_ulkomailta/tiedostot/019_yksityish.pdf 

Internetin keskustelupalstoilla on esiintynyt myös tapauksia, joissa EU-maista etäostetuissa alkoholilähetyksissä on ollut lisättynä Tullin valmisteveropaperit. Valitettavasti kansalaiset eivät tunne oikeuksiaan ja ostajat sitten maksavat itselleen kuulumattomia veroja. Eräs tilaaja oli jättänyt paperit huomioimatta ja Tulli oli soittanut perään. Selvitettyään kyseessä olleen etämyynti, Tulli oli perääntynyt. Tullin virkailija oli kertonut kuitenkin, että joutuvat lisäämään papereita EU-alueella etämyytyihin alkoholilähetyksiin johtuen esimiesohjeistuksesta. Mikäli yksityinen yritys toimisi näin olisi kyseessä törkeä petos tai törkeän petoksen yritys ja siitä joutuisi aikanaan vastuuseen oikeudessa. Erityisesti kun kyseessä on EU-alueen sisäinen lähetys, jossa mukana lähetyslista/kuitti kertoen kuljetuksen ostetun tuotteiden ohella. Maan tapa vai ovatko hallintoalamaiset kuitenkin toisen luokan kansalaisia? Alkoholituotteiden nettiostaminen on täysin laillista, eikä Tulli voi puuttua tilauksiin koska tämä olisi EU-sopimuksen tietoinen rikkominen ja laitonta.

Valmisteverovelvollisuutta ei voi lain mukaan etämyyntitapauksissa vyöryttää ostajalle. Tulli ylläpitää epätietoisuutta asiasta antaen kierteleviä ja epäselviä vastauksia kysyttäessä. Alkoholituotteiden nettiostaminen on myös mahdollisuus vaikuttaa kehnoon alkoholipolitiikkaan ja Alkon toimintaan (hinnoittelu, etukäteen sovitut "hakuprosessit" valikoiman uusille tuotteille, jne). Sen sijaan, että äänestämme kerran neljässä vuodessa voimme vaikuttaa viikottain tai kuukausittain! Mikäli alkoholituotteiden etäostaminen olisi kielletty, valtiovalta olisi estänyt sen jo. Jos valmisteverot kuuluisivat laillisesti ostajalle, lähetykset pysähtyisivät valmisteveron kantamista varten hyvin tehokkaasti. Todellisuudessa paketit löytävät hienosti perille, ulkomaiset verkkokauppiaat ovat todella hyviä omassa liiketoiminnassaan ja toimituksissaan.

Reittausblogi on listannut blogisivulleen ansiokkaasti toimivia verkkokauppoja, kiitos siitä! Onnistuneita verkko-ostoksia kaikille!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti