keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Tallink Pre-Order, usein kysyttyä ja vastattua

Tämä tieto ei ole kokenut päivitystä. Useiten kysyttyihin kysymyksiin löydät vastaukset suoraan Tallink Pre Order sivuilta: Tallink Pre-Order UKK

Päivitetty 10.1.2015

Koska edelleen saamme viikoittain kysymyksiä sähköpostiimme että miten se Pre-Order nyt oikein toimii Tallinkilla ja miten voin muka saada isomman juomalastin ilman että ne pitää raahata Tallinnasta, niin päätimme tehdä nyt pienimuotoisen päivitetyn oppaan kaikille Tallinkin Pre-Orderia ensimmäisiä kertoja käyttäville. Vastailemme lukijoilta tulleisiin kysymyksiin ja lisäilemme kysymyksiä jos niitä kommentteihin tai sähköpostiin tupsahtelee. Laita tulemaan oma puuttuva kysymys!

Miksi juuri Tallink Pre-Order, miksei joku muu?

Niin, miksi tai kysytäänkö että miksei? Palvelu toimii varsin hyvin, toki pienillä käytännön jutuilla homma saataisiin vieläkin paremmaksi. Vaikka laivamatka on kenties hieman kalliimpi kuin kilpailijoilla Viking Line, Eckeröline ja Linda Line, niin juomat ovat Tallinkilla halvimmat. Ja valikoima suurin mitä tulee laivayhtiöihin. Muilla laivoilla on minimiostoja ja muita ei niin mukavia ehtoja. Ennakkotilausjutuista Tallinkin Pre-Order on ainakin tällä hetkellä ykkönen.

Olen menossa Tallinnaan ostamaan juomia isompiin juhliin tai muuten vaan aion hakea vuoden viinakset Tallinnasta, miten minun kannattaa toimia?

Asia on tietenkin niin että kukin tavallaan. Voit ottaa auton mukaan Tallinnaan tai sitten et.  Tallink Pre-Order on varmasti yksi vaivattomimmista vaihtoehdoista automatkustajalle. Toki muillakin laivayhtiöillä on vastaavanlaisia palveluita, mutta suppeampia ja kalliimpia. Valikoima voisi olla isompikin, mutta tällä hetkellä se on mikä on. Jos Tallink Pre-Order täyttää omat vaatimuksesi, tilaa matka, tee tilaus ja hae juomat kotiin auton kanssa. Kävelymatkustajana voit tuoda rajatun määrän juomaa.

Kumpi tapa on halvempi, kävely- vai automatkustajana?

Auton vieminen Viroon maksaa aina, mutta usein matkustajalla on muitakin intressejä Viron puolella. Ruokatarvikkeet, remonttitarvikkeet ja muut tuontitavarat maksavat kyllä automatkan nopeastikin takaisin. Ja automatkailijan Tallink Pre-Order on ehkä se vaivattomin tapa. Autopaketteja on erilaisia ja tarjouksessa matkoja voit saada melkoisen edullisesti. Kansipaikalla voit päästä Tallinnaan ja takaisin parhaimmillaan muutamilla euroilla. Kysymys vastaukseen on se, että auton kanssa matka maksaa enemmän. Luonnollisesti.
Kysymys onkin matkustusmukavuudesta ja siitä mitä matkalta haluaa. Automatkustajana saat pakata juomat Tallinnassa ja terminaaleissa ei tarvitse jonotella. Aikaisemmin kävelymatkustaja pystyi lunastamaan omat juomansa Helsingin terminaalissa, mutta ei enää. Kävelymatkustajan tuotteet luovutetaan laivalla, josta ne on itse tuotava maihin.

Car order vai Pre-Order?

Car Order on M/S Baltic Queen aluksella käytössä oleva ennakkotilaustoiminto, jossa voit saada juomat parkissa olevan autosi viereen autokannelle. Juomat ovat hieman kalliimpia, mutta hyötynä on se, että et joudu menemään auton kanssa maihin ja voit pakata juomat laivalla. Et myöskään joudu jonottelemaan terminaalissa omia juomiasi. Hyvä palvelu jota kannattaa harkita ehdottomasti jos teet risteilyn. Autoparkki ja Car-Order jos Pre-Order ei maistu ja jos olet 22-tunnin risteilylle menossa. Hinnaston löydät Tallinna Tutuksi -blogin sivuilta ja luonnollisesti Tallinkin sivuilta.

Tallinkin matkat tuntuvat kalliilta, miksi juuri Tallink?

No kalliita ja kalliita, riippuu vähän miten laskee. Lähtöjä ja lähtöaikoja on eniten, nopeat laivat.  Tosin muilla laivalla on enemmän ohjelmaa varsinkin perheen pienemmille. Juomien osalta on kallista ostaa Alkosta korillinen lonkeroa kun niitä saa Tallinnasta samaan hintaan kolme. Aika nopeasti koko matkan hinta kuittaantuu Pre-Orderin ja Tallinnan hinnoilla. Ja matkatarjouksia on saatavilla esim. Tallinkin nettisivuilla ja alennuskuponkeja vaihtelevasti Huuto.netissä ja muissa vastaavissa. Tiettyyn aikaan lähtevät voivat saada reissunsa todella edullisesti.

SuperAlkosta / Livikosta / Prismasta saa alennuksen kanssa edullista juomaa, miksi ostaisin Tallinkin Pre-Orderista?

Ensinnäkin SuperAlkon hinnat ovat harvoin Tallinkin Pre-Orderia halvempia, toki on sanottava se, että SuperAlkon valikoima on melkoisen paljon laajempi. Mutta Pre-Orderissa et maksa panteista ja lisäksi saat Club One –pisteitä, joilla voi rahoittaa vaikkapa seuraavan reissun. Jos olet autolla liikenteessä Tallinnassa, käy ihmeessä SuperAlkot, Prismat, WineStoret, Livikot ja muut läpi. Näistä voit löytää hienoja tarjouksia. Ja ne tarjoukset löydät myös etukäteen Tallinna Tutuksi -sivustolta.

Miten paljon voin sitten Pre-Orderista tilata, voinko tuoda naapurillekin?

Tulli on määritellyt asian niin, että omaan käyttöön saa tuoda. Lisäksi lahjaksi saa tuoda myös alkoholia, mutta siitä ei saa ottaa mitään vastiketta. Omaan käyttöön tuonnin rajaa ei pitäisi olla, mutta useiden tuhansien litrojen tuominen pelkästään omaan käyttöön on tietenkin hieman epäilyttävää Tullinkin mielestä. Periaatteessa rajoja ei kuitenkaan pitäisi olla, mutta kohtuus kaikessa. Isot juhlat ovat hyvä syy tuoda paljon juomaa, mutta ole valmis todistamaan asia. Joka viikko ei kuitenkaan voi tuoda satoja litroja juomaa samalla syyllä.

Haluan siis tilata kävelymatkustajana Tallink Pre-Orderista juomasatsin, miten koko homma toimii?

Hanki ensin matka TallinkSiljalla Tallinnaan. Muista että ihan viimeisellä lautalla Tallinnasta Helsinkiin Pre-Order ei ole toiminnassa kävelymatkustajien osalta, tsekkaa lisätiedot Pre-Orderin sivuilta. Kun olet varannut matkan, ota ylös varausnumero ja laivan nimi jolla tulet Tallinnasta Helsinkiin.

Tee nettikaupassa (Tallink Pre-Order) tilaus normaalisti, täytä kaikki tarpeelliset kohdat kuten esimerkiksi Club One kortinnumero. Lisää juomat (ja rannekellot ja tuoksut tilaukseen) Tilaamisen loppuvaiheessa laskuun lisätään reilun 16 euron kuljetusmaksu, joka on alveineen sen 20 euroa. Maksa tilaus pankkitunnuksilla tai luottokortilla ja läpi mennyt tilaus toimitetaan antamaasi sähköpostiin. Printtaa oma tilaus mukaan, toki nimelläkin tilaus löytyy. Muista tehdä tilaus ainakin 24h tuntia ennen paluumatkan alkua.

Listoilla ei näy väkeviä, voinko ostaa vain mietoja juomia?

Suomen lakien mukaan tietyn vahvuisia alkoholijuomia ei saa mainostaa (nykyään saa joten hinnat on näkyvissä) ja olla saatavilla nettipalveluissakaan. Tallinnatutuksi –blogin linkin kautta nuo väkevätkin kuitenkin näkyvät. Tarvittaessa kierrä virolaisten sivujen kautta, väkeviäkin saa tilata ja tilausta saat tarvittaessa täydentää laivalla.

Voinko tehdä tilauksen matkalle, jossa laiva on vaan tunnin satamassa, ehtiikö siinä allekirjoittamaan paperit Tallinnan satamassa?

Kyllä ehtii. Ja jos näyttää siltä ettei ehdi, niin Pre-Orderin opastuksen mukaan jonossa ovat etusijalla ne, joiden laiva lähtee kohta takaisin. Mutta ehtii siinä ja siinä ehtii vielä tehdä muutakin. Ei kannata kuitenkaan jättää kuittausta viime tinkaan vaan ensimmäisten joukossa pois laivasta ja heti kuittaamaan paperit terminaaliin. Muista myös se että vaikka laivan satamaan tulossa ja lähdössä on tunti aikaa, niin käytännössä sitä ei ole niin paljon.

Jos laiva tulee satamaan 18:30, niin laivaan nousu loppuu jo 19:10. Tallinkilla nämä päiväreissut ovat kaikkein kalleimpia, halvemmalla pääset jos olet hieman pidempään Tallinnassa.

Olen tehnyt kävelymatkustajana tilauksen etukäteen netissä, mitä teen matkan aikana?

Rentoudu ja nauti merimatkasta. Kun saavutaan Tallinnaan, suuntaa Tallinnan D-terminaalin (siihen mihin laiva saapuu) alimpaan kerrokseen ja etsi Tallink Pre-Order piste, jossa voit allekirjoittaa oman kuljetussopimuksen. Kyseinen luukku tai luukut sijaitsevat hieman syrjässä, mutta löydät ne varmasti. Huom, paikka on muuttunut ihan viime hetkinä, enää se ei sijaitse 2. kerroksessa.

Muista, vaikka olisit tehnyt tilauksen vaikka kuinka aikaisin tahansa ja olisit sen maksanut suoraan pankkitililtä, juomat eivät siirry Tallinnasta Helsinkiin ennen kuin olet allekirjoittanut kuljetussopimuksen Tallinnan terminaalissa. Allekirjoitat kaksi paperia, joista toinen jää Tallinkille ja toinen jää sinulle. Sillä paperilla joka jää sinulle, sinä lunastat juomat sitten Helsingin päässä laivalta. Pidä huolta lapusta.

Miten saan juomat sitten paluumatkalla?

Henkilökunta pakkaa jokaisen tilauksen ja se on tilaajan noudettavissa laivan kaupasta.

Näytä henkkarit ja kirjoita paperiin henkilötunnuksen loppuosa. Tarkista myös että kaikki tavarat ovat varmasti tilauksessa mukana, jälkikäteen et voi itkeä jos tilauksesta uupuikin vaikka yksi laatikko lonkeroa.

Voinko tehdä yksin matkan ja kuljettaa juomat autolle jonka jätin satamaan?

No toki voit, mikään ei estä sitä. Ota kuitenkin huomioon, että autolle voi tulla pitkä matka jos jätät auton parkkiin satamaan. Toki Tallink tarjoaa kuljetusvälineet juomien kuljetukseen. Et voi myöskään palata hakemaan uutta lastia tullipisteen takaa, joten ota myös se huomioon. Kahdestaan homma toimii kuin leikki ja jos saat jonkun hakemaan juomalastiasi niin aina parempi.

Entä jos otan auton mukaan Tallinaan, miten menettelen?

Autolla matkustettaessa kuljetusmaksua (20e) ei tule. Lisäksi voit tehdä tilauksen vielä laivalla, tai täydentää etukäteen tekemääsi tilausta laivan infossa. Juomat luovutetaan sinulle ennen paluumatkaa, heti lippuluukkujen jälkeen sijaitsevasta noutopisteestä.

Noutopiste sijaitsee lippuluukuista katseltuna oikealla puolella, luukkujen jälkeen n. 70 metriä eteenpäin ja oikealle, jonka jälkeen vasemmalle. Ja sitten oletkin perillä. Tähtää rakennuksessa olevan SeaPort Shopin takaovelle niin pääset todella lähelle juomien luovutuspistettä.

Näytä henkkarit, tsekkaa että tilauksessa on kaikki ja allekirjoita paperi. Sen jälkeen sinulle luovutetaan oma tilauksesi, jonka voit pakata haluamallasi tyylillä omaan kulkuneuvoosi, jonka jälkeen voit palata takaisin jonottamaan laivaan pääsyä. (Virossa saa alkoholia luovuttaa vasta klo 10:00 jälkeen)

Tilausta voit täydentää vielä Tallinnassa ja voit käydä sataman kaupassakin. Täällä mukaan tulevat kuitenkin pantit, eli 1,92euroa per laatikko.

Kannattaako Virosta hakea alkoholia?


No se on jokaisen itse pääteltävä. Jos ei käytä alkoholia niin miksi sitä sitten hakisi? Mutta jos vertaillaan esimerkiksi Hartwallin Long Drinkin hintaa Suomessa ja Virossa, niin ei paljoa tarvitse miettiä. Lonkero maksaa Pre-Orderissa alle 19 euroa ja Alkon hinnoilla samanlainen satsi (24 tölkkiä) maksaisi 62,64 euroa pantteineen niin… tuosta voinee vetää omat johtopäätöksensä. Niille ketkä juotavaa tarvitsevat, niin kannattaa se Suomen hintoihin verrattuna. Eli jo yhdellä lonkerolaatikolla kuittaat todennäköisesti matkan hinnan kokonaisuudessaan säästönä.

Jotkut tuotteet ovat melko saman hintaisia kuin Suomessa, mutta vertailemalla hintoja ja tutustumalla eri kauppojen hintoihin etukäteen saat varmasti hyvän käsityksen siitä miksi suomalaiset juomia tuovat etelänaapuristamme.

Ilman panttia, no onko se nyt sitten niin paljon?

Lavallisessa pantteja on 24 x 0,08 euroa, eli 1,92 euroa. Eihän tuo juuri lavallisessa tunnu, mutta kun tuot kymmenen laatikkoa niin säästö on jo 19,20 eli peräti lavallinen…

Jotkut tuotteet ovat melko samanhintaisia kuin Suomessa, mutta vertailemalla hintoja ja tutustumalla eri kauppojen hintoihin etukäteen saat varmasti hyvän käsityksen siitä miksi suomalaiset juomia tuovat etelänaapuristamme.

Voinko tilata väkeviä juomia netin kautta?

Voit.

Voinko tehdä tilauksen laivalla?


Jos nappaat juomat Tallinnasta auton kyytiin niin voit, kävelymatkustajana sinun tulee tehdä tilaus netissä.

2 kommenttia :

  1. Onko kävelymatkustajan tilaamat juomat pakattu laivalla valmiiksi vetokärryyn vai ostanko sellaisen erikseen?

    VastaaPoista
  2. Ostin Viime syyskuussa noin 60 pulloa eri viinejä Tallinnassa käydessäni ennakkotilaamalla ne sataman noutopisteeseen Tallink pre orderista. Yhdessä 6:n pullon laatikosta 2 ensimmäistä pulloa oli korkkivikaisia. Reklamoin asiasta tallinkille. Preorder joka toimii tallinnassa ilmoittaa ettei ota avattua viinipulloa takaisin. Siis mitä, Selitin kohteliaasti että korkkivikainen viini todentuu silloin kun se avataan ja kaikkialla otetaan vialliset viinit takaisin. Ja toisekseen sieltä ilmoitettiin että reklamaatio aika on 60 päivää ostoksesta. Kerroin että nyt on kumminkin viinistä vuodelta 2011 kyse, eikä 2kk voi olla mitenkään rajana viinien kohdalla vai ehkä Virolaisella ajatustavalla asia on niin että kaikki juomat juodaan kerralla eikä niitä säästellä. Eli tästä oppineena älkää tilatko viinejä Tallinkilta.

    VastaaPoista