tiistai 9. syyskuuta 2014

Alkoholin tilaaminen netistä EU-maasta

Alkoholin tilaaminen netistä EU-maasta on yhä suositumpaa. Edulliset hinnat, rapean pienet toimituskustannukset ja parhaimmillaan äärettömän nopea toimitus ovat asioita, jotka houkuttelevat tilaajia tekemään tilauksia Saksasta, Hollannista, Belgiast, Iso-Britanniasta... mistä vaan EU-maasta. Tullin kanta on pitkään tähän ollut se, että verovelvollisuus on myyjällä ja tilaajalle ei ole tästä käytännössä tullut mitään jatkoseuraamuksia. Toki Juomakauppa.eu ja Vironviina.com tarjoavat tilaajalle mahdollisuuden hoitaa verotukselliset asiat heidän kauttaan, mutta Saksanmaalta ei moista ole ihmeemmin näkynyt.

Nyt on netin keskustelupalstoilla poristu Tullin sivuilta löytyvästä uudesta asetuksesta. Linkki tekstiin. Kyseinen teksti on päivätty 22.8., mutta se ei löydykään Tullin sivujen valikkorakenteesta. Onko siis kyseessä tuleva asetus, joka vain odottaa toimeenpanoa? Vai onko kyseessä yritys hillitä nettitilaamista hieman kyseenalaisin keinoin? Tässä teksti, mikäli se jostain syystä poistetaan sieltä:


Alkoholin tilaaminen netistä EU-maasta 

 Ostettujen alkoholijuomien omistusoikeus siirtyy ostajalle ulkomailla. Tämä tarkoittaa sitä, että juomat on maksettava ulkomaalaiselle myyjälle ennen kuin ne tuodaan Suomeen. Ostajan on itse järjestettävä alkoholijuomien kuljetus Suomeen. Kun alkoholia tilataan ulkomailta, verovelvollinen on lähetyksen tilaaja, joka antaa Tullille lähetyksestä sekä ennakkoilmoituksen että veroilmoitukset. Suomeen tilatuista alkoholeista kannetaan Suomessa valmisteverot eli alkoholijuomavero ja juomapakkausvero.

Veronalaisia alkoholituotteita ovat oluet ja muut mallasjuomat, joiden alkoholipitoisuus on yli 0,5 tilavuusprosenttia viinit ja muut käymisteitse valmistetut alkoholijuomat välituotteet etyylialkoholituotteet, joiden alkoholipitoisuus on yli 1,2 tilavuusprosenttia. Välituotteilla tarkoitetaan mm. väkevöityjä viinejä (portviini, madeira, sherry jne.), joiden alkoholipitoisuus on enintään 22 tilavuusprosenttia, ja etyylialkoholilla mm. viinoja sekä likööreitä.

 Alkoholijuomaveroa kannetaan alkoholijuomaverotaulukon mukaisesti. Juomapakkausveroa kannetaan 0,51 euroa litralta. Esimerkki oluen valmisteveron laskemisesta: Yhdestä litrasta olutta, jonka vahvuus on viisi tilavuusprosenttia, kannetaan alkoholijuomaveroa 1,50 euroa (5 til-% x 1,0 litraa x 29,90 senttiä = 149,5 senttiä). Juomapakkausveroa kannetaan 0,51 euroa (0,51 senttiä x 1,0 litraa = 0,51 euroa). Yhteensä yhdestä litrasta olutta kannetaan valmisteveroja 2,00 euroa.

 Alkoholiverolaskurilla voi laskea kannettavien valmisteverojen määrän. Alkoholitilauksesta on annettava Tullin valmisteveroyksikköön ennakkoilmoitus ja valmisteverojen määrää vastaava vakuus on maksettava Tullin kassaan tai pankkitilille, ennen kuin alkoholilähetyksen kuljetus voidaan aloittaa. Vakuuslomakkeen liitteenä tulee olla pro forma -lasku, kauppalasku sekä tilaus tai tilausvahvistus, josta ilmenevät tiedot lähettäjästä ja tavarasta. Vakuus on asetettava ja suoritettava tullipiirin kassaan tai pankkitilille. Kun vakuus on vastaanotettu Tullissa, tilaukselle vahvistetaan vakuusnumero. Tilaajan tulee toimittaa vakuusnumero lähettäjälle, joka voi vasta tämän jälkeen lähettää tilauksen. >> Vakuuslomake

 Ostajan on lisäksi annettava Tullille veroilmoitus neljän arkipäivän kuluessa siitä, kun hän on vastaanottanut tuotteet Suomessa. Täytettävät veroilmoituslomakkeet täyttöohjeineen: Alkoholijuomavero (163Bs) >> Lomake >> Täyttöohje Juomapakkausvero (164Bs) >> Lomake >>

Täyttöohje Veroilmoituksen voi myös postittaa määräajassa lähimpään valmisteverotoimipaikkaan. Jos ennakkoon maksettu vakuus ei riitä kattamaan valmisteveroja, tilaajan on maksettava verosta puuttuva määrä verotuspäätöksen mukaisesti 10 arkipäivän kuluessa päätöksestä. Hyödyllistä lisätietoa netin kautta tilaavalle on seuraavissa Tullin asiakasohjeissa: 
>> Ostaisinko Internet-kaupasta – ohje tavaraa tilaavalle yksityishenkilölle
 >> Valmisteveronalaisten tuotteiden satunnainen maahantuonti

Valviran ohje kuitenkin edelleen on tämä:
 Alkoholilain mukaan yksityishenkilö saa tilata internetin kautta alkoholijuomia omaan käyttöönsä ilman maahantuontilupaa. Tilaajan on kuitenkin huomioitava tietyt tuontiedellytykset, jotka on koottu Valviran ohjeeseen "Alkoholijuomien tilaaminen ja maahantuonti".


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti