tiistai 4. joulukuuta 2018

Päiväretki Tallinnaan

tallinna horisontti
Photo: Wikimedia, by Ivar Leidus, CC BY-SA 3.0

Lomapäivien lähestyessä moni haikailee edes pienen lomamatkan perään, sillä maisemanvaihdos on usealle helppo tapa irtautua arjesta. Vaikka hyvin moni suomalainen onkin jo kokenut Tallinnaan matkaaja, löytyy tästä kaupungista kerta toisensa jälkeen mielenkiintoista tekemistä, ja mikä parasta, minilomaan Tallinnassa riittää vallan mainiosti yksi ainoa päivä!

Sen lisäksi, ettei Tallinnan retkeen välttämättä tarvita kuin yksi vapaapäivä, viehättää se monia myös edullisuutensa vuoksi. Suomenlahden yli Viroon kulkee päivittäin useita lauttayhteyksiä, kuten Tallink Silja, Viking Line sekä Eckerö Line. Hintavertailuja ja tarjouksia seuraamalla matkan voi saada hyvinkin edullisesti, jopa edullisemmin kuin useisiin kotimaan kohteisiin!

Vanha kaupunki

Jos matkustat Tallinnaan ensimmäistä kertaa, on vanhaan kaupunkiin tutustuminen ehdottomasti nähtävyyksien listalla. Kiviset kadut ja kauniit rakennukset henkivät historiaa ja kulmien takaa paljastuu toinen toistaan mielenkiintoisempia pieniä putiikkeja ja ravintoloita. Leppoisa vaeltelu ja haahuilu on aina mukavaa, mutta jos faktat ja kaupungin historia kiinnostavat, niin alueella järjestetään myös opastettuja kävelykierroksia, joilla saattaakin avautua aivan toisenlainen maailma.


Historiaan tutustumista

Jos historiakärpänen siis pääsi puraisemaan ja janoat kuulla lisää Tallinnan historiasta, voit suunnata seuraavaksi askeleesi Bastionin tunneleihin, jotka ovat 1600-luvulla kaupungin alle sotilaskäyttöön rakennettuja tunneleita. Myöhemmässä vaiheessa maailmansotien aikaan tunnelit ovat toimineet pommisuojina. Myös kaupungin vanhalle muurille pääsee seikkailemaan pientä maksua vastaan.

Shoppailijan paratiisi

Moni lähtee Tallinnaan tavoitteenaan toteuttaa monenmoista ostosta. Siihen tarkoitukseen kaupunki soveltuukin vallan mainiosti, sillä se tunnetaan useista hyvistä ostoskeskuksistaan ja tavarataloistaan.

Monelle suomalaiselle on tuttu ydinkeskustassa sijaitseva Viru Keskus. Rotermann City puolestaan sijaitsee Rotermannin alueella, ja saattaa olla usealle suomalaisturistille mielenkiintoinen, sillä siellä pääsee ostoksille ketjuliikkeisiin, kuten Bershkaan ja Stradivariukseen, joita ei Suomesta löydy. Viron suurimman kauppakeskuksen titteliä kantaa Ülemiste Keskus, joten sen myymälöissä valinnanvaraa riittää.

Edellä mainittujen ostosparatiisien lisäksi kaupungista löytyvät ainakin seuraavat kauppakeskukset: Nautica Keskus, Solaris Keskus, Rocca Al Mare, Foorum, Kristiine Keskus sekä Magistral. Tallinnassa innokas shoppailija ei minilomallaan varmasti jää kylmäksi.


 Rentoudu ihanissa kylpylöissä ja kauneushoitoloissa

Jos kaupoissa juokseminen ei kuulosta houkuttelevalta lomapäivän aktiviteetilta, vaan päivältä toivoo sen sijaan totaalista rentoutumista, kannattaa suunnata tiensä johonkin Tallinnan lukuisista kylpylöistä. Pimeään vuodenaikaan kuumat altaat ja lämpimät poreet ovat hemmotteleva valinta ja kaupunki tunnetaankin yhtenä Euroopan parhaista kylpyläkaupungeista korkealaatuisine spa- ja wellness-keskuksineen.

Vaihtoehtoja löytyy oikeastaan joka lähtöön: on korkealuokkaisia ja luksusta henkiviä spa-hoitoloita, joissa asiakas saa nauttia omasta rauhastaan, ja toisaalta tarjolla on myös useita koko perheelle soveltuvia vesipuistoja.

Moni suomalainen suuntaa myös säännöllisesti Tallinnaan kauneushoitoloihin ja dayspa-keskuksiin. Kaupunki on niitä pullollaan. Kasvo-, iho-, ja jalkahoidot, sekä ripsienpidennykset, kynsihuollot ja erilaiset kampaamopalvelut ovat tunnetusti hinnoiltaan huokeampia Suomenlahden eteläpuolella. Kauneushoitolakäynti ei välttämättä vie koko päivää, jolloin se on helppo yhdistää esimerkiksi ostoskierrokseen.

 


Nauti kulinaristisesta kokemuksesta

Herkuttelijan ei myöskään tarvitse pettyä Tallinnassa, sillä kaupungista löytyy monta kansainväliselläkin tasolla loistavaa ravintolaa. Tunnetuimmasta päästä on esimerkiksi Noa Chef’s Hall, jossa kaikki on kohdallaan: sijainti, palvelu, puitteet, ja mikä tärkeintä, ruoka ja juoma. Makunautinnon kuvaillaan olevan täydellisyyttä hipova, ja vuonna 2017 ravintola on myös saanut koko Baltian parhaan ravintolan tittelin.

Muita korkean tason paikoiksi luokiteltuja ravintoloita ovat muun muassa JUUR, 180, ORE, Restoran Tchaikovsky sekä Art Priori. Näiden huippuravintoloiden lisäksi Tallinnassa on pitkä lista hyviksi luokiteltuja ravintoloita ja budjettiystävällisiäkin paikkoja löytyy useita. Meille suomalaisille onni on se, että kulinaristiset huippu-menutkin irtoavat kotimaata huomattavasti edullisempaan hintaan. Jos siis vaikkapa Helsingissä ei tohdi kaupungin laadukkaimpiin paikkoihin suunnata, saattaa se Tallinnassa silti olla mahdollista.

Jokaiselle jotakin

Tallinnassa ja Virossa järjestetään vuosittain lukuisa määrä erilaisia tapahtumia, ja varmaa on, että jokainen löytää jotain itseään kiinnostavaa. Baletti- tai oopperafanaatikon ykköskohde on Kansallisooppera Estonia, missä voi nähdä useita klassikkoteoksia kuten vaikkapa La Traviata tai Pähkinänsärkijä. Pokerinpelaamisesta innostuneelle ehdoton kohde on Olympic Park Casino. Tiesitkö, että vuosina 2010 ja 2011 Euroopan suurimmat turnaukset järjestettiin juuri siellä?

Wikimedia, by Ypsilon from Finland, CC BY-SA 3.0

Joulutunnelmaa

Tallinna on myös tunnettu suuresta käsityöläisyhteisöstään, ja joulun alla kaupunkiin suuntaava löytääkin helposti monenlaista pientä ja kaunista esinettä tai taidetta pukinkonttiin. Useat, vaihtelevina ajankohtina ja eri paikoissa järjestettävät joulumarkkinat kuuluvat erottamattomasti Tallinnan talviseen katukuvaan, ja luovat ympärilleen ihanaa jouluista tunnelmaa.

Näin joulun tienoilla kaupungista löytyy muutenkin monenlaista jouluista tekemistä ja näkemistä. Musiikin ystäville järjestetään joulukonsertteja ja joulumusiikkiin keskittyneitä festivaaleja. Joulukuussa perinteeksi on muodostunut myös jokavuotinen piparkakkunäyttely, jossa vierailijat pääsevät ihailemaan piparkakuista valmistettua taidetta.

Joko vakuutuit siitä, että seuraavan kerran kun haaveilet kaupunkilomasta Euroopassa, mutta aika tai budjetti ei tunnu riittävän, on syytä suunnata eteläiseen naapuriin? Sanomattakin on selvää, että tekemistä riittää myös kahdeksi tai kolmeksikin päiväksi, ja mikä parasta, matkalla pääsee hengittelemään raikasta meri-ilmaa. Tallinnassa nähdään!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti