keskiviikko 1. huhtikuuta 2020

Uudenmaan eristyksellä isot seuraukset - passit menevät vaihtoon!

Uudenmaan pikainen eristäminen muusta maasta toi Uudellamaalla asuville perin ikävän pulman. Koska päätös annettiin hieman hutiloidusti, Eduskunta meni vahingossa hyväksymään asetuksen, jossa Uudellemaalle annettiin hieman enemmän oikeuksia mitä piti. Samalla kun Uusimaa eristettiin, puututtiin samalla ihmisten vapaaseen liikkuvuuteen Suomen passilla. 

Valmiuslain pykälien mukaan kaikkien uusmaalaisten passit ovat lauantaista 28.3.2020 kello 00:00 alkaen olleet ns. kierrätysmateriaalia - niiden avulla kun ei voi enää matkustaa ulkomaille. Samaan aikaan kun Uudenmaan rajat suljettiin, sulki se myös asukkailta pääsyn ulkomaille vanhalla passilla.

Uudenmaan asukkaana tarvitset siis uuden passin jos matkustat seuraavan viiden vuoden aikana ulkomaille. Tätä ei poista edes mahdollinen Uudenmaan eristyksen purku. Ja mainitaan jo nyt että ajokortti ei edelleenkään kelpaa matkustusasiakirjaksi Tallinnaan matkustettaessa.

Uuteen passiin tulee mm. kanteen UUSIMAA : NYLAND teksti. Lisäksi passin saa auki vain omalla sormenjäljellä.

Uusi 3D passi sormenjälkitunnistimella


Pienoinen hötkyily Uudenmaan eristämisessä ja lakipykälien viilaamisessa tulee nyt kalliiksi 1,7 miljoonalle Uudellamaalla asuvalle. Vaikka eristäminen jäisi vain 19.4.2020 saakka tapahtuvaksi vajaan kuukauden eristämiseksi, asetus on jo tehty ja sitä ei voi kumota tällä lain tulkinnalla. Jokaisen uusmaalaisen tulee uusia passi jos aikoo matkustaa seuraavan viiden vuoden aikana ulkomaille, esimerkiksi Tallinnaan.

Passin ulkonäkö ei isommin muutu, mutta kanteen tulee teksti UUSIMAA - NYLAND ja sormenjälkitunnistin. Lisäksi passiin tulee 3D hologrammi, jonka saa esille passin avaamalla. Jokaisen tulee äänittää joko kotonaan tai poliisilaitoksella videotervehdys, jossa hakija ilmoittaa oman nimensä, puhelinnumeronsta, asuinpaikkakuntansa ja sen hetkisen ulkolämpötilan ihan vaan tilastojen takia.


Uuden passin hinta vähintään 72 euroa


Uudenmaan poliisista todetaan ruuhkien olevan todennäköisiä, joutuuhan 1,7 miljoonaa ihmistä nyt hakemaan passinsa uudelleen. Välttämättä ihan hirvettä kiirettä anomiselle ei kuitenkaan ole, sillä Laminointialan liittoon kuuluvat Poliisit ovat tällä hetkellä tukilakossa ja neuvottelujen kulusta ei ole mitään tietoa. Hakemuksia otetaan kuitenkin jo vastaan. "Tuskin kaikki 1,7 miljoonaa haluaa edes uutta passia" - kerrottiin Poliisista Tallinna Tutuksi - verkkosivustolle. "Uusmaalaiset ovat kyllä ahkeria matkaajia, joten voi olla että joudumme hankkimaan lisää resurssia passien myöntämiseen maalaisten poliisitoimistoista" - jatkettiin Tallinna Tutuksi toimittajalle.

3D hologrammin takia hinta on hieman korkeampi kuin normaalissa passissa, 75€. Sähköisellä hakemuksella tehty hakemus on puolestaan 72 euroa.

Passin hinnan voi tarkistaa Poliisn asiakirjahinnastosta.

Kanta-asiakkaat etusijalla


Saamiemme tietojen mukaan näiden uusien passien hakuprosessi on avattu nyt tänään 1.4.2020 Club One, Viking Club ja S-Bonus -asiakkaille sähköpostiosoitteessa a.p.rilli@hotmail.com. Kehoitammekin toimimaan nopeasti, sillä ruuhkia on luvassa. Tavallisuudesta poiketen passin hankkimiseen voi käyttää Club One pisteitä, Viking Veneitä ja S-Bonuspalleroita. Lentoyhtiöistä myös Finnair, SAS, Air Baltic ja Norwegian ovat jo aloittaneet check-inin passijonoon verkossa. Kannattaa käydä repäisemässä oma virtuaalinen jonotusnumero lentoyhtiöiden sivuilta.

Tullille tästä luonnollisesti aiheutuu taas lisätöitä ja tullikoirille ja tullin työntekijöille ollaan nyt järjestämässä pikaista lisäkoulutusta. Koirille on luvassa tietojemme mukaan "tuoksu / hajukoulutusta", uusimaalainen eristys ei hajuna poistu kehosta useampaan vuoteen. Tullin henkilökunta puolestaan koulutetaan tarkkailemaan tiettyjä uusmaalaisia erityispiirteitä - nämä ovat huippusalaista tietoa mitä kaikkea tullin henkilöstö tulee tarkkailemaan. "Yksikään uusimaalainen ei tule livahtamaan ohi seulamme" - todettiin Tullista.

Tullin koirille järjestetään pikakoulutus - kaikki Uudenmaan asukkaat tunnistetaan hajun perusteella. Ensireaktiot olivat koirien joukossa hämmentyneitä.

Huhtikuun 1. on melkoinen uutispäivä


Myös aikaisempina vuosina juuri tämä päivä on ollut iso uutispäivä. Lue mitä kaikkea uutisissa onkaan ollut muutamina edellisvuosina:

Lisätietoa Tallinkin uudesta aluksesta  1.4.2019 - LUE LISÄÄ
EU:n tuleva Joukkoliikennedirektiivi julkaistiin 01.04.2017 - LUE LISÄÄ
Viking Linen Mega XPRS tuli julki 01.04.2016 - LUE LISÄÄ
Tallinnan ja Helsingin välinen siltatunneli 01.04.2015 - LUE LISÄÄ
Väkevien viinojen tuontikieltoa vilauteltiin 01.04.2014 - LUE LISÄÄ


Mitä mukavinta huhtikuun ensimmäistä päivää 2020!Ei kommentteja :

Lähetä kommentti