perjantai 10. kesäkuuta 2022

Tallinnan viihteen historia

Viihde on mitä tahansa toimintaa, tapahtumaa tai toimintaa, jonka tarkoituksena on viihdyttää ja herättää yleisön kiinnostus. Yleisön läsnäolo tekee kaikesta yksityisestä toiminnasta virkistys- tai vapaa-ajan viihdettä. Yleisöllä voi olla passiivinen rooli, esimerkiksi katsoessaan näytelmää, oopperaa, televisio-ohjelmaa tai elokuvaa; tai aktiivinen rooli, kuten pelien tapauksessa. Viihde voi olla julkista tai yksityistä ja sisältää muodollisen ja ennalta määrätyn esityksen, kuten teatterin tai konserttien tapauksessa, tai spontaanin esityksen, kuten pelien tapauksessa. Monet viihteen muodot ovat läpileikkauksia läpi historian ja kulttuurien ja kehittyvät kulttuuristen ja teknisten muutosten valossa. Esimerkiksi elokuvat ja elektroniset pelit uutta mediaa ja mediaa hyödyntäen kertovat edelleen tarinoita ja hyödyntävät musiikkia. Musiikille, teatterille tai tanssille omistetut festivaalit mahdollistavat yleisön viihteen useana peräkkäisenä päivänä.


Jotkut aikoinaan viihteenä pidetyt toiminnot, kuten julkiset teloitukset, poistettiin peräkkäin julkiselta alueelta. Muut toiminnot, jotka ovat kautta historian olleet tiettyjen ammattien välttämättömiä taitoja, kuten miekan hallinta tai jousiammunta, ovat nykyään kilpaurheilua, mutta niistä tulee joka kerta viihteen muotoja, kun ne houkuttelevat yleisöä. Sen, mitä ryhmä tai yksilö tulkitsee viihteeksi, muut voivat nähdä työnä.


Viihde tarjoaa hauskaa, henkilökohtaista tyydytystä ja hyvää mieltä. Tietyissä olosuhteissa ja yhteyksissä viihteellä on vakava tarkoitus, kuten juhlien, uskonnollisten juhlien tai satiirien tapauksessa. Sellaisenaan on mahdollista, että se, mikä näyttää viihteeltä, voi olla myös kulttuurisen ja älyllisen kehityksen muoto. Viihteen vetovoima, kyky käyttää erilaisia ​​medioita ja mahdollisuudet luoviin sovelluksiin ovat varmistaneet monien muotojen, teemojen, kuvien ja sosiaalisten rakenteiden jatkuvuuden ja pitkäikäisyyden.


https://pixabay.com/images/id-540126/ 


Tallinna syntyi keskiaikaisen kaupan risteyskohdassa ja on nyt enemmän kuin koskaan Itämeren aarre. Viron pääkaupungissa yhdistyvät matkustamisen helppous ja kulttuurinen rikkaus, minkä tuloksena matkakohde ilahduttaa kaiken makuisia matkailijoita. Koe perinteinen 1700-luvun virolainen elämä, maistele käsintehtyä suklaata tai hyppää nykytaiteen maailmaan – nämä aktiviteetit ja nähtävyydet esittelevät kaupungin parhaita.


Kadriorgin puisto on Viron merkittävin palatsi- ja kaupunkipuisto, jonka pinta-ala on noin 70 hehtaaria. Sen rakentaminen aloitettiin vuonna 1718 Venäjän tsaari Pietari I:n käskystä. Täällä on nähtävissä puistosuunnittelun elementtejä 1700-, 1800- ja 1900-luvuilta. Venäjän ajalta motivoituja pelejä on myös tehty Boost Casino sivustolle. Suosituimpia kävelypaikkoja puistossa ovat Joutsenlampi ympäröivät kukkapenkit ja sieltä presidentin palatsille johtava rantakatu. Puistossa on useita museoita, kuten KUMU (Viron taidemuseo), Kadriorgin taidemuseo ja Mikkelin museo, sekä monumentteja kulttuurihenkilöille, kuten kuvanveistäjä Amandus Adamson, kirjailija F. R. Kreutzwald ja taiteilija Jaan Koort.


Tallinnan maanrakennuslinnoitusten salaperäiset käytävät rakennettiin bastionien kanssa 1600- ja 1700-luvuilla piilottamaan sotilaiden, ammusten ja muiden varusteiden liikkumista viholliselta. Niitä käytettiin myös valvomaan vihollisen maanalaista kaivostoimintaa. Kun linnoitukset poistettiin sotilaskohteiden luettelosta vuonna 1857, Inkerin ja Ruotsin linnakkeille perustettiin puistoja. Bastionin käytävillä juna tulevaisuuteen vie sinut vuoteen 2219, toinen takaisin 1600-luvulle. Käytäville pääsee vain oppaan kanssa; ryhmän koko on enintään 20 henkilöä. Käytäviin johtava tunneli on reunustettu erilaisia ​​kalentereita esittelevillä pylväillä.


Kumu on Viron taidemuseon päärakennus ja Viron suurin ja edustavin näyttelypaikka. Vuonna 2006 avatun Kumun taidemuseon tehtävänä on säilyttää ja järkeistää virolaista taidetta 1700-luvulta nykypäivään. Kumu näkee roolinsa yhteiskunnallisen ja kulttuurisen keskustelun käynnistäjänä sekä taidehistorian näyttelyissä että nykytaiteen galleriassa, joka on uusien ideoiden lähde virolaisille ja ulkomaisille taiteilijoille. Kumun pysyvä näyttely esittelee virolaista taidetta 1700-luvun alusta vuoteen 1991, ja vaihtuvissa näyttelyissä on myös kansainvälistä ja nykytaidetta. Katso Kumun kalenterista siellä olevat tapahtumat ja näyttelyt.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti