torstai 9. kesäkuuta 2022

Tallinnan tunnetuin yritys

Maailman tunnetuin ravintolaopas Michelin Guide saapui Viroon vuonna 2022. Uudessa oppaassa on yhteensä 31 virolaista ravintolaa, mukaan lukien Baltian ensimmäiset Michelin-tähdellä palkitut ravintolat – Noa Chef's Hall ja Restaurant 180°. Kirjailija: Matthias Diether Lisäksi Michelin Green Star -opas korostaa nimenomaan kestävään ruoanvalmistukseen sitoutuneita ravintoloita, ja heidän Bib Gourmand -palkintonsa tunnustaa ravintoloita, jotka tarjoavat fantastista vastinetta rahalle.

https://pixabay.com/images/id-219158/ 

Ravintolat Michelin-tähdellä

Kahdelle Tallinnan ravintolalle myönnettiin ensimmäisenä Baltian maissa Michelin-tähdet fantastisesta kulinaarisesta elämyksestä ja palvelusta.


Tyylikkäässä NOA Chef’s Hallissa etusijalla ovat parhaat raaka-aineet eri puolilta maailmaa, mutta myös paikallisilla tuotteilla on oma roolinsa. Kokit Roman Sidorov ja Tõnis Siigur ovat kehittäneet luovan seitsemän ruokalajin menun, joka sisältää jännittäviä ja ainutlaatuisia ruokia täynnä toisiaan täydentäviä makuja ja tekstuureja. Tallinnassa ei kuitenkaan sijaitse kasinoita, mutta Ninja Estonia antaa uhkapelaajille silti jotain tekemistä.


Matthias Dietherin ravintola 180° on toinen Michelin-tähden saanut ravintola, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä kaupungin keskustasta Port Noblessnerin alueella. Ravintolassa on kunnianhimoisia ruokia, jotka ovat ominaisia ​​kokeneelle saksalaiselle pääkokin Matthias Dietherille. Ravintolavieraat voivat valita neljän ruokalajin maistelumenun välillä Flavors of 180 Degrees tai kuuden ruokalajin maistelumenun Matthias’ Inspiration välillä.

Valkoinen opas

White Guide Nordic -ruokaopas jakaa Baltian ja Pohjoismaiden huippuravintolat neljään kategoriaan: Global Masters Level, Masters Level, Very Fine Level ja Fine Level. Myös suositellut ravintolat ansaitsevat lisämaininnan. Arvioinnin painopiste on ruoka (enintään 40 pistettä), mutta myös juomalista (enintään 20 pistettä), palvelu (enintään 20 pistettä) ja miljöö (maksimi 20 pistettä) otetaan huomioon. Maksimipistemäärä on 100 pistettä. Arvostuksen perusteella tuomaristo jakaa huippuravintolat eri luokkiin.


Tallinnassa sijaitseva liikenneyritys, Bolt, on kokeilun arvoinen. Bolt tarjoaa ajoneuvojen vuokraus-, mikromobiili-, yhteisauto- ja ruoan toimituspalveluita, jonka pääkonttori on Tallinnassa ja joka toimii yli 400 kaupungissa yli 45 maassa. Euroopassa, Afrikassa, Länsi-Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Yrityksellä on 100 miljoonaa asiakasta maailmanlaajuisesti, ja yli 2,5 miljoonaa kuljettajaa käyttää Bolt Driver -alustaa tarjotakseen kyytiä.


Boltin (silloin Taxify) perusti Markus Villig (silloin vasta 19-vuotias, lukiolainen) vuonna 2013 tavoitteenaan yhdistää kaikki Tallinnan ja Riian taksit yhdeksi alustaksi. Hän kehitti mobiilisovelluksen ensimmäisen version vanhemmiltaan lainatulla 5 000 eurolla. Palvelu lanseerattiin elokuussa 2013 ja vuonna 2014 se lähti ulkomaille.


Vuonna 2017 Bolt lanseerasi palvelunsa Lontoossa ostamalla paikallisen taksiyhtiön, jolla oli toimilupa, mutta Transport for London pakotti sen sulkemaan palvelunsa. Yritys on jättänyt uuden lisenssihakemuksen ja aloitti toimintansa uudelleen Lontoossa kesäkuussa 2019.


Ennen strategisen kumppanuuden julkistamista Didi Chuxingin kanssa Bolt oli kerännyt yli 2 miljoonaa euroa sijoituspääomaa virolaisilta ja suomalaisilta enkelisijoittajilta. Elokuussa 2017 Didi Chuxing sijoitti julkistamattoman summan, jonka uskottiin olevan "kahdeksannumeroinen Yhdysvaltain dollari". Toukokuussa 2018 toteutettu rahoituskierros, jossa Daimler, Didi ja muut investoivat 175 miljoonaa dollaria, johti yritykselle miljardin dollarin arvostukseen.


Tammikuussa 2020 Euroopan investointipankki (EIP) allekirjoitti Boltin kanssa 50 miljoonan euron pääomalainajärjestelyn. Euroopan strategisten investointien rahaston (ESIR) tukeman rahoituksen tarkoituksena on vauhdittaa Boltin tuotekehitystä alueilla, joilla teknologia voi parantaa palvelujensa turvallisuutta, luotettavuutta ja kestävyyttä. Tämä sisältää investoinnit olemassa oleviin palveluihin, kuten vuokra-ajoneuvoihin ja ruoan toimitukseen, sekä uusien tuotteiden kehittämiseen.


Joillakin kuljettajilla on turvallisuuteen ja palkitsemiseen liittyviä ongelmia yrityksen kanssa. vuoden 2020 alussa he järjestivät mielenosoituksen estämällä Boltin toimistot Etelä-Afrikassa. Bolt väittää, että yritys on menossa kohti ympäristön kannalta kestävämpää mallia. EuroNewsin mukaan syyskuusta 2019 lähtien Bolt-ajelut Euroopassa ovat olleet 100 % hiilineutraaleja.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti