torstai 24. marraskuuta 2016

Viron uusi hallitus nostaa veroja - miten käy viinarallin?

Viron uusi hallitus aloitti naapurimaassamme ja heti lyötiin kovia lukemia pöytään. Oluen ja mietojen juomien alkoholivero nousee muutaman vuoden aikana raketin lailla taivaaseen. Miten se vaikuttaa viinaralliin? Sitä on vaikea ennustaa, todennäköisesti jotenkin, mutta edelleen juomat taitavat olla edullisempia kuin Suomessa. Ja ovatkin. 

Viro nosti alkoholiveroaan viimeksi helmikuussa 2016. Uudet veroprosentit ovat: väkevät 21,7, välituotteet 13,3, viinit 10,2 ja oluet 8,3. Ero on edelleen merkittävä verrattuna Suomeen, missä vero esimerkiksi väkeville on 45,55 prosenttia ja oluelle 32,05 prosenttia.

Helsingin Sanomien jutussa kerrottiin että alkoholivero nousee Virossa nopeammin kun alunperin on suunniteltu. Nähtäväksi jää, kannattaako suomalaisturistin oikeasti ajella omalla autolla tai bussikuljetuksella Latvian rajalle ostamaan edullista juomaa. Tällä hetkellä se ei mielestämme kannata, isommallakin satsilla säästö on muutamia kymppejä ja kun matkaan menee vielä melkein koko päivä, on säästö kyseenalainen.

Kauppalehti on ansiokkaasti kirjoittanut matkustajatuonnin vaikutuksesta juomien myyntiin Suomessa. Puhutaan jopa miljardien eurojen menetyksistä. Tsekkaa myös Viisi Tähteä -aviisin kirjoitus siitä miten Viro aikoo nostaa alkoholiverotustaan.

Nyt on arvioitu että olutsalkun hinta nousisi nopeassa tahdissa Virossa 11 eurosta 18 euroon. Syyskuisen oluen hintavertailun mukaan edullisin salkullinen A-olutta Alkossa maksoi reilut 40 euroa, joten kyllä siinä vielä on varaa hintoja nostaa. Lonkeroiden ja siidereiden verotus noussee samassa tahdissa, mutta tuotteet ovat edelleen edullisempia kuin Suomessa. Ostohalukkuus voi vähentyä, mutta ennustettavissa on melkoisia viinarallin pikataipaleita Viroon alkuvuodeksi 2017, ennen kuin veroja aletaan nostelemaan.


Nyt ensi vuoden puolessa välissä voimaan tulevat veronkorotukset tekevät tietenkin vierailusta kannattavampaa tuolla Latvian puolella, joten saapa nähdä mitä tapahtuu. Jos samaan aikaan Suomen hallitus toteuttaa alkoholin etäostamisen totaalikiellon Euroopasta, voidaan Tallinnan satamasta nähdä useampikin viinabussi Latviaan. Nythän ensimmäinen lähtö ainakin peruttiin. Ilmeisesti osallistujista oli puutetta. Mielenkiintoista on myös nähdä ovatko tämän kikkailun voittajia sittenkin laivayhtiöt, harvalla on aikaa lähteä omalla pakettiautolla tai bussilla hakemaan alkoholia Latviasta.

Helsingin Sanomat maalailee artikkelissaan että Sataman kaupat katoavat veronnoston myötä. No, eivät kyllä katoa, sen verran on vielä eroa Suomen hintoihin että tuskinpa vain. Arvonlisäveron korotus peruttiin, se vaikuttaa ainakin majoituspalveluiden hintoihin Virossa. Majoittumisen hinta ei siis korotu ainakaan hallituksen toimesta.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti