perjantai 1. huhtikuuta 2016

Viinaralli loppumassa? Sano hyvästi halvalle viinalle

(vuoden 2016 1.4. teksti eli aprillipila)

EU:n direktiivivaliokunta julkisti varhain tänään aamulla uusimmat direktiivit, jotka tulevat vaikuttamaan monen eurooppalaisen ihmisen elämään. Asteittain käyttöön otettavilla uusilla direktiiveillä pyritään luomaan tasavertainen EU kaikille EU-kansalaisille. Tallinnasta juomia hakeville henkilöille ensi elokuun alusta, 1.8.2016 voimaan astuva, samahintadirektiivi, tietää sitä että viinan haku Virosta tulee mitä todennäköisimmin loppumaan. Eikä pelkästään Virosta vaan koko Euroopasta.

viinaralli, aprillipila, samahintadirektiivi, 1.4.2016,
Alkoja perustetaan kolmen vuoden aikana jokaiseen EU:n valtioon.
Uusi samahintadirektiivi nostaa reippaasti alkoholijuomien hintoja Virossa, samalle tasalle mitä ne ovat Suomessa. Itse asiassa jokaisessa EU:n maassa tullaan alkoholijuomien hinnat nostamaan sille tasolle jotka ne ovat tällä hetkellä Suomessa. EU:n pitkäaikainen tähtäin alkoholijuomien myynnin vähentämiseen tiesi sitä, että kaikki EU:n talousalueella myytävät alkoholituotteet myydään nyt ns. "Suomen hinnoin". Alko on näyttänyt tähän mennessä jämäkkää alkoholin monopolipolitiikkaa, joten ihan puskista sen valinta alkoholihintojen pohjaksi ei tullut.


Alko laajenee koko Eurooppaan kolmessa vuodessa


"Suomessa kaikki on ollut muutenkin kallista, joten nyt on aika muunkin Euroopan maistaa tätä lääkettä. Vastaavasti samahintadirektiivi tulee sitten halpuuttamaan joitain tuotteita Suomessa, esimerkiksi grillihiilet tulevat maksamaan Suomessa saman kuin mitä ne maksavat Albaniassa ja tulppaaneita saa tulevaisuudessa ihan sillä samalla hinnalla mitä niitä saa Amsterdamista.", kertoi asiaan perehtynyt valtion virkamies Aino-Paula Rilli.

Alko tulee perustamaan isompia liikkeitä Suomeen, sillä EU määritteli samalla tuotevalikoiman joka tulee olla jokaisessa Alkossa myynnissä. Myytävien tuotteiden määrä tulee kasvamaan myös jonkin verran. Alko-nimisiä viinakauppoja perustetaan kaikkialle Eurooppaan ja niillä tulee olemaan kolmen vuoden aikahaarukan jälkeen alkoholin vähittäismyyntimonopoli EU:n alueella. Ruokakaupoista otetaan viinit pois koko Euroopasta ja vastaisuudessa niitä saa vain ja ainoastaan Alkoista ympäri Eurooppaa. Lippulaivamyymälää kaavaillaan Lempäälän Ideaparkin yhteyteen.

Hamstrausta luvassa?


Laivayhtiöt olivat ainakin vielä toistaiseksi päätöksesta varsin vaitonaisia. Todennäköinen päätös oli jo yhtiöiden tiedossa, nyt haetaan vielä porsaanreikää Ahvenanmaalta, sillä koukkaaminen Ahvenanmaan kautta antaisi laivayhtiöille vielä mahdollisuuden myydä alkoholijuomia halvemmalla. "Matka-aika moninkertaistuisi, samoin laivalippujen hinnat. Ehkä tämä oli tässä jos ei mitään ihmettä keksitä. Pitää vaan luottaa siihen että ihmiset matkustavat muutenkin maiden välillä." kerrottiin TallinkSiljalta.

Tämän vuoden kesä tulee olemaan melkoista hullunmyllyä kun janoiset suomalaiset hamstraavat juomia ennen elokuun alun hinnannousua Virossa. Huhtikuun ensimmäinen päivä 2016 (1.4.2016) muistetaan tulevissa historiankirjoissa Viinarallin viimeisen erikoistaipaleen alkupäivänä.

"Hintojen yhdenmukaistamisella takaamme kaikille EU:n kansalaisille yhdenmukaisen kohtelun ja sen että viina maksaa joka paikassa saman verran. Enää ei oikein kannata tuoda Virosta alkoholituotteita, sillä se maksaa saman verran kuin kotimaassa." kertoi EU:n direktiivivaliokunnan virolainen sihteeri Meenid Langaan.

Mitä nyt tapahtuu Tallinnan ja Helsingin laivaliikenteelle ja onko Talsinki -haaveet jo kuopattu? Ehkä odotellaan rauhassa tämä päivä loppuun. Virallisen EU:n päätöksen pääset lukemaan tästä. Lisätietoja voit kysellä Aino-Paula Rilliltä, sähköpostiosoitteesta a-p-rilli@kuravettä.juoEi kommentteja :

Lähetä kommentti