lauantai 25. helmikuuta 2017

Länsisataman uusi T2 -terminaali - upea portti merelle

Länsiterminaali on jo pitkään ollut Tallinnan-laivojen lähtöpaikkana. Toki autolauttoja ja "risteilyaluksia" on lähetetty pitkään Tallinnaan myös Katajanokalta ja Olympiaterminaalista, mutta monelle juuri Länsiterminaali on se "Tallinnan-terminaali". Nyt Länsiterminaali saa uuden ja uljaan isoveljen, Länsiterminaali kakkosen (T2).


Uusi upea matkustajapaviljonki tulee varmasti ihastuttamaan matkailijoita Helsingin ja Tallinnan välisellä reitillä. Miljoonat matkustajat tulevat käyttämään tätä rakennusta alukseen nousuun ja aluksesta maihinnousuun. Kesäkuuhun 2017 saakka uutta T2 terminaalia käyttävät Tallinkin Shuttle alukset ja kesäkuussa myös Eckeröline muuttaa T2 terninaaliin. Matkustajien käyttöön T2 -terminaali avautuu maanantaina 27.2.2017.

Tallinna tutuksi -sivuston toimitus pääsi yhdessä Valkeat Laivat -sivuston toimituksen kanssa tutustumaan hieman ennakkoon tähän odotettuun uutuuteen. Suosittelemme myös tutustumaan Valkeat Laivat -blogin T2-esittelyyn, jossa paljon lisää kuvia.  Myös tässä vaiheessa erityiskiitos Helsingin Sataman viestintäpäällikkö Eeva Hietaselle esittelykierroksesta ja mahdollisuudesta kuvata uutta terminaalia. Pari päivää ennen H-hetkeä terminaali oli suhteellisen valmis ja maanantaina 27.2.2017 terminaali on varmasti valmis toimintaan.

T1 ja T2, kummasta se laiva nyt lähtee?


Jatkossa kannattaa seurata omaa matkavarausta, siellä tulee lukemaan kumpaan terminaaliin matkustajan tulee mennä. Poikkeuksia lukuunottamatta Tallinkin Megastar ja Star liikennöivät T2-terminaalista, Europa ja Finlandia T1-terminaalista.Länsiterminaalin T2-terminaalin palvelukartta avaa varmasti hieman uuden uljaan rakennuksen toimintoja, mutta parhaiten upeasta kompleksista pääsee perille vierailemalla siellä. Eipä tämänmoisesta terminaalista Suomesta ennen matkalle ole lähdetty. Ei edes lentokentältä, vaikka hieno terminaali on sielläkin.

Mikä on uutta ja mikä muuttuu?


Moni on ihmetellyt miksi Helsingin Satama järjestää terminaaliin tiistaina 28.2.2017 avoimet ovet kello 14:30 - 16:00, eikö sinne terminaaliin pääse muutenkin? No, toki pääsee, mutta ilman matkalippua ei tuloaulaa pidemmälle pääse. Yläkerran upeaa aulaa ei pääse avoimien ovien jälkeen siis ihailemaan muuten kuin matkalipun kanssa.

Jos haluat välttää aularuuhkan, kannattanee tehdä lähtöselvitys jo kotona mobiililla tai printata oma maihinnousulippu, jos mahdollista. Aulassa on toki yhdeksän lähtöselvityspistettä omatoimiseen lähtöselvitykseen ja perinteiseen tapaan lippujen nouto onnistuu. Aulasta löytyy myös siis Tallinkin piste ja myöhemmin myös Eckerölinen piste aulan oikealla puolella. Aulasta löytyy myös kioskipalvelut.

Aulasta ei pääse siis eteenpäin ilman matkalippua, lipputarkastuksen jälkeen noustaan ylös varsinaiseen odotusaulaan. Mutta entisiin terminaaleihin verrattuna tämä on muutaman sukupolven harppaus eteenpäin, luvassa on todella sujuvaa laivamatkailua suuntaan ja toiseen.

Klikkaa kuvaa nähdäksesi 360-kuvaa Länsiterminaali T2 sisääntuloaulasta: (Theta logosta lisää optioita, voit katsella kuvaa vaikka koko ruudun kokoisena).

Länsiterminaali T2 aula - Spherical Image - RICOH THETA

YIT:n rakentama terminaali on kokonaisuudessaan upea, mutta se upein juttu on tässä. Valtava aula ylimmässä kerroksessa avaa huikeat näkymät merelle, mutta on itse terminaalissakin valtavasti ihailtavaa. Aulaan pääsee luonnollisesti hissillä, portaiden ja liukukäytävien avulla ja monelle se WOW-efekti tulee liukukäytävän jälkeen.

Katso tästä miltä näytti muutama päivä ennen avajaisia. Merelle päin katsottaessa oikealla on kahvila ja tuleva Eckerölinen laituripaikka, vasemmalla baari ja Tallinkin laivaannousut. Paljon hienoja yksityiskohtia, mm. katon upotetut valaisimet jotka toimivat täysin automaattisesti valontarpeen mukaan.

Länsiterminaali T2 yläaula - Spherical Image - RICOH THETA

Ja lisää WOW-efektiä. Laivamatkustajille avautuu lasiseinän ulkopuolella yksi Stadin upeimmista terasseista. 300 paikkainen kesäterassi tulee tarjoamaan upeat näkymät merelle ja tästä on todellakin mahtava aloittaa oma merimatka sihijuomaa nauttien. Terassi valmistuu viimeistään terassikauden avajaisiin, malttaakohan tuolta terassilta mihinkään lähteä?

Länsiterminaali T2 terassi - Spherical Image - RICOH THETA

Tässä puolestaan 360-kuvaa Megastarin ja Starin laiturista ja matkustajakäytävistä. Tähän saakka Megastariin on kuljettu 7. kannen peräaulan kautta, kohta päästään käyttämään myös varsinaista aluksen pääaulaa. Samalla otetaan käyttöön myös alusten uusi kiinnitysmenetelmä, jota pääsee ihailemaan myös avointen ovien aikana.

Länsiterminaali T2 laituri - Spherical Image - RICOH THETA


Tästä kuvasta voit puolestaan bongata saapumis- ja lähtöaulan ylhäältäpäin kuvattuna. Tähän ylätasanteelle saavutaan siis Tallinkin ja Eckerölinen laitureista ja tästä pääsee alaspäin portaita, hissiä ja kahta liukukäytävää käyttäen


Länsiterminaali T2 aula ylhäältä - Spherical Image - RICOH THETA

Tässä 360 kuvasta näet saapumisaulan ja lippuportit alatasanteella, tästä kohdasta tullaan Eckerölinen laivoilta pois ja molempien laivayhtiöiden käytävät yhdistyvät yhteiseen yläaulaan. Kuvassa näkyy myös ensimmäinen liukukäytävä, jolla pääsee yhden kerroksen alaspäin kohti tulliaulaa.

Länsiterminaali T2 ala-aula ylhäältä - Spherical Image - RICOH THETA
Niin sanottu saapujia odottavien aula loistaa poissaolollaan, tullipisteen jälkeen ovet aukeaa suoraan ulkomaailmaan. Tulliaulaan saavutaan ylhäältä kahden rampin avulla, toki kolme hissiä ja perinteiset portaat johdattavat tähän aulaan. Katso 360 -kuvaa Tulliaulasta tästä alapuolelta:

Länsiterminaali T2 Tulli - Spherical Image - RICOH THETA


Länsiterminaali 2 on osa isoa Twin Port -hanketta, jossa Helsingin Satama ja Tallinnan Satama kehittävät satamatoimintojaan. Hankkeen pääpaino on tavaraliikenteesssä, mutta toki koskettaa isosti myös matkustajaliikennettä.12 800 neliömetrin kolossaalinen rakennus on moderni ja eroaa todella ratkaisevasti edellisistä terminaalirakennuksista.

Upea uudistus Tallinnaan matkaajille. Luvassa on sujuvaa matkustamista Tallinnaan.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti